Het reinigen van een warmtewisselaar

Hoge temperaturen, geleidende mediums en non-stop werking van het apparaat zorgt ervoor dat na verloop van tijd elke warmtewisselaar vervuild raakt. De vervuiling bestaat hoofdzakelijk uit stoffen die slechte geleidende eigenschappen hebben zoals bijvoorbeeld kalk. Na een bepaalde duur zal deze afzetting ervoor zorgen dat de warmtewisselaar niet meer optimaal functioneert, of zelfs geheel dichtslibt.

Warmtewisselaar ontkalken

De verkalking zal in eerste instantie zorgen voor een rendementsverlies. Dit is aan te tonen door een vermindering van de warmteoverdracht en ook door drukverlies. Indien de vervuiling niet op regelmatige tijdstippen verwijderd wordt, kan dit vervelende gevolgen met zich meebrengen. Laat daarom tijdig uw warmtewisselaar ontkalken.

TCI Cleaning beschikt over de mogelijkheid om vrijwel elke warmtewisselaar te reinigen. We voeren een nauwkeurige eindcontrole uit en kunnen platenpakketten opnieuw voorzien van rubbers. Elke stap wordt uiteraard gedocumenteerd.

De mogelijkheden:

  • Pakking/rubbers
  • UV-crack detectie
  • (De) Montage
  • Trekken pijpenbundel
  • Revisie behuizing
  • Afpersen

Platenwisselaar

Een warmtewisselaar waarbij talloze platen kort op elkaar gekoppeld worden middels daartoe ontworpen rubbers. De werking van de warmtewisselaar is vergelijkbaar met die van een pijpenbundel. Het ene medium verwarmt het andere. Ook hier bestaat hetzelfde risico betreffende de vervuiling en verkalking. De stromende mediums zetten bepaalde stoffen af die uiteindelijk tot het dichtslibben van de warmtewisselaar kunnen leiden. U dient daarom net zoals bij een warmtewisselaar regelmatig uw platenwisselaar te ontkalken

De verkalking/vervuiling kan gepyrolyseerd worden middels een warmtebehandeling of wordt chemisch afgebroken. Verschillende nabehandelingen staan ter beschikking om ook hier een reiniging te garanderen waarmee het oorspronkelijke rendement wederom behaald wordt.

Nadien bestaat de mogelijkheid om elke plaat middels UV-licht op microscopische haarscheurtjes te testen. Eventueel verouderde of beschadigde platen kunnen hersteld of vervangen worden. Nadien kunnen (indien gewenst) opnieuw pakkingen worden aangebracht.

 

Pijpenbundel

Een warmtewisselaar waarbij vele pijpen in een behuizing zitten. Dit type warmtewisselaars wordt zowel thermisch als chemisch gereinigd en genieten nadien vaak een ultrasonore nabehandeling. Dit garandeert een adequate reiniging, zodat we het oorspronkelijke rendement van de warmtewisselaar kunnen herstellen.

Aangezien pijpenbundels kritische producten zijn, wordt de behandeling nauwkeurig gevolgd. Door factoren als; de massa, samenstelling, verontreiniging en specifieke eisen doorlopen deze warmtewisselaars een geheel manueel gestuurde reiniging.

Aan de hand van bepaalde waarden, welke vast staan in een protocol, wordt het proces gestuurd en uitgevoerd. Middels het aanbrengen van thermokoppels op strategisch bepaalde plaatsen stelt TCI Cleaning zich in staat de technische specificaties van een eventueel protocol te volgen en te rapporteren. Elke stap van het proces wordt wanneer wenselijk nauwkeurig gerapporteerd en gedocumenteerd.

Wilt u u warmtewissel ontkalken of laten reinigen, neem dan direct contact met ons op.