Ontlakken en industrieel reinigen bieden forse besparing

behandeling leidt tot hergebruik van dure productieonderdelen

De steeds verdergaande specialisatie en robotisering van de maak industrie leidt tot een toename van geavanceerdere – duurdere productieonderdelen en -systemen. Onderdelen die gebruikt worden in metaalbewerking of productie, behandeling en lakken van producten zoals bijvoorbeeld in de automotive industrie, raken tijdens het productie proces sterk vervuild. Een gespecialiseerde behandeling, ontlakking of industriële reiniging, levert een 100% herbruikbaarheid op. Hierdoor wordt de levensduur aanzienlijk verhoogd. De kosten voor deze gespecialiseerde behandelingen vormen slechts een fractie van de vervangingskosten en betekenen daardoor een aanzienlijke besparing op deze kostbare onderdelen.

Specialistische kennis en ervaring

De reiniging van deze onderdelen is een specialistisch vak. In 1981 werd in Tilburg het bedrijf TCI Cleaning BV opgericht. Het bedrijf heeft zich in haar bestaan ontwikkeld tot één van de beeldbepalende spelers in de wereld van industriële reiniging. Het bedrijf telt momenteel 30 medewerkers. De kennis en ervaring wordt toegepast in verschillende reinigingsvormen waaronder thermisch ontlakken of reinigen in ovens tot 450°C, chemisch ontlakken of ontlakken middels glycollyse, ultrasoon nareinigen en hoge druk naspuiten.

Laboratorium testen

Veelal zijn meerdere stappen achter elkaar nodig, waarbij vooraf de juiste volgorde van de te volgen reinigingsprocessen in het laboratorium wordt vastgesteld. Vervolgens wordt de behandeling eventueel in overleg met de opdrachtgever besproken . De klanten bieden vaak extreem vervuilde producten aan zoals bijvoorbeeld geavanceerde ophangsystemen uit lakstraten en filters van las- en laser-afzuigsystemen. Hier zijn vaak de meest uiteenlopende chemische stoffen doorheen gegaan die niet in een oven of willekeurig bad kunnen worden verwijderd. De kennis van stoffen en chemische samenstellingen is noodzakelijk. Niet alleen om het juiste reinigingsproces te bepalen, maar ook ter bescherming van de producten zelf en de omgeving en uiteraard de mensen die er mee werken. Na de laboratoriumtesten wordt de reiniging op deze producten uitgevoerd, eventueel nabehandeld en op hun functionaliteit getest.

Zorg voor het milieu

TCI cleaning legt de nadruk op ontwikkeling van milieuvriendelijke reinigingstechnieken zodat het verwijderen van bestaande en nieuw ontwikkelde chemische stoffen die in de industrie worden verwerkt op een veilige en milieuvriendelijke manier kunnen worden verwijderd en afgevoerd. We hebben te maken met een strenge milieuwetgeving. De resten die na reiniging achterblijven worden afgevoerd door gecertificeerde bedrijven en vervolgens verwerkt. De hele procedure wordt uitgevoerd volgens een vastgelegd schema. TCI cleaning is ISO 9001 en ISO 14001 gecertificeerd.